Det är nog fler än jag som börjat på ett nytt ställe, lite vilsen och nervös och tänkt att det löser sig när väl jag kommit dit. Och så kom första dagen och det löste sig inte alls. För att ingen hade tid med dig, alla ursäktade sig och på ditt skrivbord låg en “steg för steg”-guide till hur du får upp alla nödvändiga program och installationer på datorn. Du fattade typ inget av guiden och frågade kollegan bredvid dig om hon förstod den: “Njäe, den där är ju från innan min tid, den är jättegammal!”

Ja, att börja på ett nytt jobb är superspännande och roligt, men det går nog att förbättra onboardingprocessen på många arbetsplatser. Till slut går det oftast bra, man kommer in i sin roll och sina rutiner och man förstår precis vad man ska göra.

Så, hur gör vi onboardingen awesome?

För att nyanställda medarbetare ska kunna bli effektiva från start och känna trygghet i processen så behöver vi göra något. Vad? Det finns massor att göra! Vi har satt ihop några tips som vi vet skulle underlätta onboardingen.

Preonboarding – ett viktigt steg som ofta glöms bort

Varför vänta med onboardingen till första arbetsdagen? Det finns ju massor man kan (och behöver!) göra innan första dagen på jobbet. Här behöver vi fundera kring vad som är viktigt för den nya medarbetaren: vad skulle få hen att känna sig tryggare innan hon kommer till sin första arbetsdag?

Informera om företagskulturen och skicka ut “Kom igång”-guiden så hen hinner förbereda sig. Men kanske det viktigaste: låt hen träffa sina nya kollegor, sitt nya team! En enkel videoinspelning från teamet där de presenterar sig och berättar lite om hur de jobbar, är ett sätt.

Mjukstarta med fikamöten och “get to know”-stunder

Låt den nyanställda landa mjukt på sin nya arbetsplats. Preppa hens skrivbord med en fin blomma och ett välkomstkort. Planera in trevliga fikamöten första veckan där hen får träffa och lära känna sina nya kollegor över en prat- och fikastund.

Det finns viktigare saker än policies och regelverk

Absolut, det är jätteviktigt att alla anställda har koll på företagets policies och vilka regelverk vi har att förhålla oss till. Men det måste inte vara något som den nyanställda måste göra bums första veckan på jobbet.

Det är viktigt att man i början fokuserar på sådant som är viktigt för den nyanställda, och vad är egentligen viktigare än att få grepp om vad som förväntas av hen och vilka som är hens nya arbetskollegor.

Att lära känna de nya kollegorna kan enkelt göras till en kul grej! Utmana den nyanställda genom till exempel en kurs där hen behöver ta reda på svaret på ett antal frågor om de nya arbetskamraterna. Teamen på företaget kan utmana varandra och följa upp vilket team som lyckas bäst med onboardingen!

Lyft era nyanställda till skyarna

Kör hårt och lyft den nyanställda, till exempel i era sociala medier! Har ni preonboarding-kurser där era team välkomnar de nyanställda medarbetarna och berättar om sig själva, kan det vara en ypperlig första uppgift för den nya medarbetaren: spela in ett videoklipp och sätt upp några frågor om dig själv i teamkursen! Ett snabbt och enkelt sätt att få den nya medarbetaren att känna sig uppskattad och som en del av teamet.

Kom igen, nu gör vi onboardingen till en kul upplevelse!

Många av våra kunder använder Baloo för sin onboarding. Det gör även vi själva här på Ping Pong AB!

Baloo för onboarding

Prova ni med!
Bild