Har du dina filer i mappar eller använder du sökfunktionen? Snart är båda metoderna omoderna. Paul Linde, expert på digitala arbetsplatser, skriver i sin gästblogg om den nya generationens sätt att hitta filer, som finns både i Baloo och Microsoft. 

Jag har alltid organiserat mina filer i mappar. Systemet har jag haft sedan tidigt 90-tal då jag för första gången började använda Office. De bor liksom där och jag vet var jag har allting. Min dotter, däremot, har (enligt mig) ingen som helst ordning. Hennes dator är lika stökig som hennes rum. Ändå hittar hon precis vad hon ska ha. Hon använder, som många andra i hennes generation, bara sökfunktionen. (I datorn och mobilen då, inte i rummet. Men det är väl bara en tidsfråga.) 

Microsofts strategi har varit att överbrygga den här generationsklyftan genom att finnas både på webben och på datorn. Min generation, hitta-generationen, hittar sina saker i mappar. Min dotters generation, sökgenerationen, hittar allt genom sökfunktionen. Men även sökandet är snart gammalt.

Med Delve utvecklade Microsoft ett system där du varken behöver leta eller söka för att hitta saker. I stället hittar de dig. Du skriver in i din kalender att du ska ha möte om den nya organisationsplanen på onsdag. På onsdag morgon dyker dokumenten och dagordningen upp. Står det att du ska träffa en viss person som du inte träffat förut, då kan länken till den personen LinkedIn-sida dyka upp innan mötet. Och så vidare. Ju bättre programmet känner dig, desto mer kan det anpassa sig till dina behov. Vi har gått från att organisera själva till att söka, till att datorn själv visar det vi behöver se vid en särskild tidpunkt.

Läskigt? Lite kanske. Men också väldigt praktiskt. Och någonting som kommer att utvecklas massor de närmaste åren. Snart kommer det att vara något som vi tar för givet, precis som mappar och sökfunktioner.

Hur hänger det ihop med Baloo? Jo, i Baloo finns redan det här. Användarna behöver inte leta efter rätt kurser, de dyker upp av sig själva. Där och när de behövs.

(Det jag undrar är vad nästa steg blir. När vi gått från att organisera saker själva, till att söka efter dem, till att de hittar oss… vad händer sedan? Den som lever får se! Gissningsvis blir det något som går ännu snabbare.)

Paul Linde är expert på digitala arbetsplatser och har jobbat med lärande i olika former sedan 90-talet.

Nyfiken på modernt lärande?

Testa Baloo!

Testa Baloo
Bild